+359 888 342 734; +359 899 594 164

Съобразен дизайн

Практичен дизайн на къщата е този, при който оформлението или етажният план са били внимателно обмислени. Това, което прави практическото оформление за някой друг, може да се различава напълно от това, което работи за вас. Следователно, един наистина практичен дизайн на къщата трябва да бъде по поръчка, за да отговаря на вашите нужди и начин на живот.

Въпреки че можете да работите със строителен дизайнер или архитект, за да създадете практичен дизайн, за много хора създаването на собствено оформление е част от привлекателността на изграждането на нова къща. Ако проектирате свой собствен дизайн на къща по поръчка, може да намерите помощното ръководство по-долу.

Проектирайте според вашия бюджет

Първата стъпка, която трябва да предприемете, когато проектирате нова къща, особено ако имате ограничен бюджет, е да получите приблизителна цена на квадратен метър. Това ще ви помогне да проектирате етажен план на къщата, който не е твърде голям за вашия бюджет, а също така ще ви каже дали имате на разположение допълнително пространство, което да използвате.

Цената на квадратен метър за построяване на нова къща зависи от широк кръг от фактори:

 • Изграждане в селски райони или малки градове, където материалите трябва да бъдат транспортирани и строителите да пътуват.
 • Стръмни терени, които изискват значителни земни работи или задържане.
 • Глина или нестабилна земя, която вероятно ще се нуждае от по-големи основи от нормалното.
 • Ограничен достъп (ако материалите трябва да се носят през или около къщата на ръка, това ще увеличи разходите за труд).
 • Използване на уникални или нестандартни строителни методи и материали. Това може да затрудни намирането на изпълнители, тъй като мнозина няма да искат да работят с материали или методи,  с които не са запознати. Много строители също ще увеличат своите оферти, за да компенсират проблеми, които могат да открият, докато работят с нов материал или метод.
 • Сложна форма (квадратна къща използва по-малко материали от тази с много ъгли или изпъкнали помещения).
  Големи стъклени панели. Големите прозорци не са непременно скъпи, ако са изработени от по-малки модули, защото не са нужни по тежки стъклопакети, направени от по-дебело и по-здраво стъкло. Широките прозорци също се нуждаят от по-големи щурцове, за да поддържат покрива над тях, което също може да ги оскъпи.
 • Зони с огън или наводнения. Когато строите в тези зони, трябва да използвате материали, които са устойчиви на огън или наводнения, което може да струва повече.
 • Изграждане на двуетажна къща на място, подходящо за едноетажна къща.
 • Разположението на помещенията също е важно за енергийно ефективен дизайн.

Някои добри съвети за оформление на къщата:

 • Уверете се, че всяка обитаема стая има прозорец. Националните строителни кодекси изискват всички обитаеми помещения да имат достъп до естествена светлина и вентилация. Това не се отнася за негодни за обитаване стаи. Нежизнените стаи са „пространства от специализиран характер, заети нито често, нито за продължителен период от време“. Някои примери са: бани, перални, дрешници, килери и коридори.
  Въпреки че не е задължително, добре е да имате прозорци в бани, перални и тоалетни / WC, където е възможно.
 • Дръжте кухнята близо до гаража или входа, за да е по-лесно да влезете идвайки натоварени от магазина (освен ако не се наслаждавате на допълнителните упражнения!)
 • Уверете се, че всички спални са близо до баня и че не е нужно да се разхождате през жилищното пространство, за да стигнете от спалнята до банята.

Строителни разпоредби, енергийна ефективност и структурен дизайн

В допълнение към разработването на практичен план за  дома, трябва да вземете предвид и други изисквания и принципи като строителни разпоредби, енергийна ефективност и правила на конструктивно проектиране.

Много от тези изисквания могат да бъдат доста ангажиращи, така че е много важно или да проучите сами тези принципи, или да работите с професионален дизайнер на сгради, който може да ви помогне да създадете план на етажа на къщата според вашите нужди.

 

Subscribe
Weekly newsletter

Weekly newsletter