+359 888 342 734; +359 899 594 164

През последните години популярността на използването на дърво като строителен материал се увеличава. Днес все повече хора избират дървесината за сложни проекти като жилища, офиси, музеи, мостове и дори спортни стадиони. Това увеличение на употребата на дървесина може да се дължи на различни причини.

Дървесината е по-евтина от другите материали

Най-очевидната полза, която се появява по време на процеса на строителство, е намаляването на разходите – дървесината в повечето случаи е по-евтина от другите материали. Строителството може потенциално да се реализира по-бързо, в случай че в района има голямо количество дървета и дървен материал. Това спестява време за производство и транспортиране, както и пари за продавача и за новия собственик на сградата.

Дървесината има добри характеристики
Дървесината може да бъде транспортирана и обработена по-лесно от повечето конкурентни материали като бетон или тухли. Освен това, тъй като е по-лека от други материали, не се нуждае от тежки и скъпи основа, за да се изгради. Всъщност по-малки конструкции могат да бъдат изградени върху стълбове или частични фундаменти, което означава, че има малко разходи, свързани с изграждането на фундамент.
Дървесината също може да бъде по-лесна за обработка, което води до по-бързото изграждане на сложни конструкции и по този начин намаляване на разходите. Целите елементи на сградата също могат да бъдат изградени извън място и транспортирани до строителната площадка поради ниското тегло.

Използването на дърво намалява въглеродните отпечатъци

Никой друг строителен материал не може да се нарече напълно естествен, без никакво или минимално производство. Дървесината съхранява въглерод, вместо да го отделя толкова дълго, колкото сградата стои стояща, като по този начин отделя по-малко опасни газове в атмосферата по време на живота си. От друга страна, производството на цимент за бетонни сгради представлява около 6% от въглеродните емисии в света. По този начин използването на дърво като строителен материал е полезно за обитателите му, както и за заобикалящата ги среда.

Конструкциите от дърво са по-лесни за модифициране

С дървените сгради е по-лесно да се работи, когато става въпрос за по-късни разширения. Структурата не е необходимо да се променя толкова много, колкото би било с други материали – прости допълнения могат да бъдат направени без много усилия. Дървесината също предлага по-комфортен климат на закрито, отколкото конкурентите й могат да осигурят, особено когато се комбинира със строителна изолация. По този начин дървесината може да осигури приятно изживяване, независимо от сезона, поради естествената си способност да позволи на сградата да „диша“.

Дървените сгради се държат по-добре по време на земетресения

Доказано е, че дървените сгради се представят добре по време на земетресения и сега те са най-разпространеният тип сгради в райони, предразположени към земетресения. Това се дължи на гъвкавостта на дървесината, която й позволява да се огъва повече от други материали, без да се деформира или чупи.

 

НЕДОСТАТЪЦИ НА ДЪРВЕСИНАТА

Както всеки материал и дървесината има особености при употребата, на които е важно да се обърне внимание. Макар и екологичен материал, при неправилно влагане, нейните характеристики могат да бъдат компроментирани. Важно е да се имат предвид някои фактори, които могат да повлияят негативно при нейната употреба. Балагодарение на съвременните технологии, дървесината, може да бъде обработена и защитена.

При постоянно излагане на влага

Климатът и времето са важни фактори при избора на дървесина за основа, тъй като дървото се нуждае от допълнителни грижи при по-влажен климат. Това означава предпазване на дървените конструкции от влага.

Продължителното излагане на влага може да доведе до разширяване или деформация на дървесината или дори да причини растеж на гъбички. Използването на изолационни материали може да помогне да се отменят тези проблеми, тъй като изолацията отблъсква водата и влагата, вместо да я абсорбира.

Занижена пожарна безопасност

Друг недостатък на използването на дървесина се свежда до пожарната безопасност. През последната година има 9% увеличение на пожарите в строителството. Следователно пожарната безопасност е ключов елемент от всеки план за безопасност на сградите, независимо дали става въпрос за търговска или жилищна сграда.

Строителни пожари се случват и дървесината е запалим материал. Въпреки че може да се третира да стане по-малко запалим, химическата обработка повишава рисковете както за здравето на обитателите на сградата, така и за екологията на околната среда. Въпреки че пожарът не винаги може да бъде предотвратен, собственикът на дървена сграда може да предприеме стъпки, за да защити своите обитатели или ползватели в случай на пожар. Например, използвайки изолация от каменна вата, която е незапалима и не отделя значителни токсични изпарения, за разлика от другите строителни материали

https://www.youtube.com/

БетонДърво
Устойчивост на усукванияБетонът е неустойчив на усуквания, а Балканите са земетръсна зона, с висок рисков фактор.Дървото е изключително устойчиво на усуквания, когато е правилно изсушено и съхранявано. Сеизмичната устойчивост на дървената конструкция е по-висока от обичайното строителство.
Остатъчна влажностКъщите с масивно строителство имат остатъчна влажност във всички материали. За здравословното им използване е необходимо нанасянето за живеене да се отложи с поне 6 месецаДървената къща няма остатъчна влажност. В дървената къща е сухо и приятно от самото начало.
Коефициент на топлопроводимостБетон (плътен) – 1,75 W/(m.K). Най-големите недостатъци на бетона – поглъща топлината от помещението. Една бетонно-тухлена постройка се затопля много по-бавно, т.е. разходът за отопление е по-голям. Усещане за студенина и липса на уют.Дървесина – дъски – 1,15 W/(m.K). Къща с дървен под и стени много по-лесно постига топлинен комфорт и носи усещане за топлина и уют
Смущаване на магнитното полеЖелезобетонната плоча с множеството си метални мрежи и арматури представлява екран на земното магнитно поле и го смущава, защото структурата не е равномерна поради наличието на отвори. Това не се отразява добре на работоспособността и интелектуалната ефективност, което води до по-трудно наспиване и умора.Дървената къща осигурява оптимално естествена здравословна среда за организма на човек, напълно елиминира „синдрома на дефицит на магнитното поле“, който е водещ за образуването на десетки патологични процеси.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe
Weekly newsletter

Weekly newsletter